Waarheid door 3 fases

De wereld om ons heen en in onszelf is erg in beweging. Dat merk ik ook zowel in mijn werk als in mijn prive leven. Dat er sprake is van aantrekkingskrachten, snap ik goed, want de kennis die ik heb die ontbreekt in de reguliere geneeskunde.

Ik kom mensen tegen die angstig zijn voor alternatief genezers. Of mensen die stiekem wel geïnteresseerd zijn in wat ik doe maar geen of nog geen consult willen.

Arthur Schopenhauer

Deze Duitse filosoof die een studie geneeskunde verruilde voor filosofie, heeft de wereld verrijkt met een aantal mooie uitspraken. Een ervan is:

'Elke waarheid gaat door 3 fases.'

Fase 1: Voor gek verklaard.

Fase 2: Hevig bestrijden.

Fase 3: Maar dat hebben we altijd al (zelf) gezegd.

Denk bijvoorbeeld aan dat men vroeger dacht dat de wereld plat was.

ad Fase 1: De eerste mensen die beweerden (of liever gezegd, doorhadden!) dat de wereld rond is, werden verketterd. Eerst voor gek verklaard dus.

ad Fase 2: daarna werden ze achtervolgd.

ad Fase 3: In het gunstigste geval kregen deze mensen later eerherstel

Pionier

Ik noem een persoon die iets voor het eerst zegt of beweerd ook wel een pionier. Pionieren vangen veel wind. Niet alle pioniers krijgen de eer die ze toekomt.

Ikzelf ben al mijn leven aan het pionieren. Daarom is het voor mij extra belangrijk dat ik mensen ken die mij hierin begrijpen en steunen. De instanties in Almere zijn hierin nog een blok aan mijn been echter.

Dünning Kruger effect

Een fenomeen waar ik onlangs op stuitte is het Dünning Kruger effect, genoemd naar de namen van 2 psychologen. Dit doet me denken aan het verhaal van de 3 fases van de waarheid, maar op een andere manier meer grafisch weergegeven. Er is een prachtige illustratie van: