Veelgestelde vragen

Deze pagina is voor het beantwoorden van veelgestelde vragen. Heb je een algemene vraag en kan je het antwoord niet vinden op mijn site? Mail me dan zet ik het antwoord hier bij.

Wat kost een consult?

Alles over kosten en tarieven vind je hier.

Ik wil een consult, wat moet ik vervolgens doen?

Download hier de patiëntenkaart en vul deze in. Probeer het op 2 pagina's te houden. Verander de bestandsnaam in je eigen naam en mail het naar me toe. Doe vervolgens een voorstel voor consultdata. Geef aan of je langs wilt komen of via skype wilt of telefonisch (ondersteund met mail). Het kan allemaal.

Na het afspreken van een datum krijg je nog een bevestigingsmail.

Waar staat de naam ME-zelf voor?

ME staat voor een aandoening die vaak ook wel chronisch vermoeidheidssyndroom (met verminderde weerstand) wordt genoemd. Omdat ik destijds in dit vak ben gerold omdat ik zelf deze diagnose had en ik er zelf weer uit moest zien te komen (weinig bekend nog over oorzaken en behandeling) heb ik voor deze naam gekozen. Maar je kan het ook lezen als 'jezelf zijn', eigen ziel, eigen identiteit. Na een restyle van mijn website in 2011 is in het nieuwe logo de ME in kleine letters gekomen en ik heb het zo gelaten.

Wat is het verschil tussen ME en CVS?

Er is onder patiëntengroepen en artsen een hevige discussie over wat nu ME is en wat CVS. Beide aandoeningen schaart men onder de noemer 'lichamelijk onbegrepen klachten'. Ik denk zelf meer in termen van welke trauma's (fysiek / emotioneel) heeft iemand, wat zijn zwakke plekken (aanleg) en wat zijn de behoeftes van iemand of met welke middelen kan ik iemand verder genezen. Dus persoonlijk maakt het mij niet uit met welke naam iemand in mijn praktijk binnenkomt. Maar ik snap ook dat het voor een chronisch zieke handig is voor instanties en dergelijke om een passende diagnose te hebben. Al is het maar om simpel de vraag te kunnen beantwoorden 'wat heb je'? zonder een hele lijst aan klachten te hoeven geven. Maar voor een afspraak in mijn praktijk is het dus niet altijd nodig.

Ik voel me niet ok maar heb niet echt een duidelijke (medisch benoemde) aandoening.

Veel mensen hebben een balans die verstoord is, niet te zeggen alle mensen met een westerse leefstijl. Als ik iets geleerd heb de laatste 10 jaar is dat het verschil tussen doodziek en springlevend heel groot is en dat er heel veel gradaties in vitaliteit tussen zit. Schroom je niet om gewoon een afspraak te maken. Ik ben bekend met 'vage klachten' en ik help je met het benoemen van klachten en herken de ziekteprocessen die op de achtergrond spelen. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.
Kiezen voor meer vitaliteit is op zich al een reden om langs te komen hier.

Ik heb zelf geen ziekte maar in mijn familie komen bepaalde ziektes voor.

Een gezonde leefstijl helpt bepaalde ziektes voorkomen. Kanker is daar een goed voorbeeld van. Gezond eten geeft een basis voor een gezond lichaam. Mocht je daar in een consult meer over willen weten dan is dat prima. Ziektes zoals diabetes, darmkanker, borstkanker en hart- en vaataandoeningen maar ook depressie en burn-out zijn beter te voorkomen dan te genezen. Dergelijke ziektes komen niet uit de lucht vallen maar doen er vaak jaren voor om te ontstaan. Een gezonde leefstijl is beter dan wachten totdat er daadwerkelijk hele duidelijke hardnekkige klachten zijn ontstaan.

Ook aan te raden voor ondernemers, speciaal voor wie geen WAO verzekering heeft.

Immers, voorkomen is beter dan genezen.

Borstvoeding: goede start van een nieuw mensenleven.

Ben je een jonge moeder of wordt er een klein kindje bij in je omgeving? Neem een levensverzekering op geluk. Het helpt dat het kindje gedragen en liefst borst-gevoed op verzoek wordt. Ik heb alle wijsheid verzameld onder links naar goede sites over borstvoeding, dragen en opvoeden. Maar uiteraard kan je ook bij mij op consult om er meer over te weten te komen. Bij hulp met borstvoeding zoals aanlegproblemen raad ik aan een lactatiekundige te consulteren. Vermoeide, depressieve uitgeputte moeders raad ik aan bij mij een consult te nemen. En bij voorkeur wel door blijven gaan met borstvoeden! Het beschermt moeder en kind tegen veel toekomstige ziektes en is een heerlijke natuurlijke manier om een goede band op te bouwen. Maar mocht het niet lukken dan zijn er nog veel alternatieven.

Ik twijfel of ik een consult wil. Ik weet niet of ik bij je op het juiste adres ben (ik ben een specifiek geval).

Neem gewoon contact op (mail of telefonisch). Mailen gaat meestal sneller maar soms is een telefoontje handiger. Een uitgebreid klachtenverhaal hoort echter thuis in een consult. Een eerste consult houd ik na het ontvangen van een ingevulde cliëntenkaart en het maken van een afspraak, uitzonderingen daargelaten. De ervaring leert dat dit prettig werkt. Ook is het beter om als cliënt even de tijd te nemen om alle informatie voor een eerste consult te verzamelen. Ik heb geen bezwaar tegen lange mails, die lees ik zo door.

Vragen na een consult

Ik krijg hoofdpijn of spierpijn na het nemen van een bepaald supplement.

Een enkele keer komt dit voor. Kijk of deze klacht weggaat bij voldoende water drinken. Lukt dat niet, neem gewoon even contact op. Soms kan het lichaam zo hard aan het werk gezet worden dat er eerst klachten verergeren (ontgiftingsreactie), maar meestal is dit door goede begeleiding, evt. van extra kruiden te voorkomen.