Tuchtrecht gezondheidszorg

Medische misser meegemaakt

Artsen staan nu niet bepaald bekend vanwege hun gemiddeld hoge empathisch inlevingsvermogen. Dat is niet per se iets wat ze van nature al hadden maar daar zit een mechanisme achter via hun opleiding, zie dit filmpje.

Heb je slechte ervaringen met een zorgverlener? Voel je je betutteld, bedonderd of slecht behandeld door je arts, verpleegkundige, verloskundige, jeugdzorg medewerker of psychiater? Maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Wil je een gesprek aan gaan maar ken je de vaktermen niet goed die je hulpverlener gebruikt? Wil je coaching bij weerbaarheid, weten wat je rechten zijn? Kijken of een schadeclaim een optie is? Je verhaal kwijt aan iemand met een medische achtergrond?

Dan ben je hier aan het goede adres. Weerbaarheid tegenover hulpverleners heb ik hoog in het vaandel. Ik heb een groeiende kennis op het gebied van tuchtrecht gezondheidszorg, klachtenregelingen, wetten en procedures en elke dag leer ik verder bij.

Nazorg medische misser

Samenvattend is het een vorm van nazorg na een medische misser wat ik kan bieden. Juist als onafhankelijk persoon met kennis van deze aparte materie kan ik goed met je meedenken en je verder op de been helpen, zorgen voor kracht rust en stabiliteit.

Oerwoud

Voor buitenstaanders is het een enorm oerwoud, die reguliere zorg. En in het geval van een medische misser is het ook moeilijk om rechtop te blijven staan. Want in de reguliere geneeskunde werkt men samen. Samen, maar desnoods TEN KOSTE van kwetsbare cliënten. Als gedupeerde van een medische misser kan je te maken krijgen met vele verwarrende situaties. De wereld rond een misser in ziekenhuizen en dergelijke is wat schimmig en grimmig. De wet op de collegialiteit staat hoog in het vaandel. Binnen de instellingen en zelfs daarbuiten (ketenpartners!) houdt men de hand boven elkaars hoofd. En ik weet waar ik het over heb. Zolang je afhankelijk bent zonder voldoende weerbaarheid kan alles onder druk komen te staan. Je naam, familie relaties, imago, gezondheid en je inkomen. Maar andersom kunnen hulpverleners ineens een stuk vriendelijker worden als je de wegen naar klacht en weerbaarheid gevonden

In mijn eigen zoektocht naar waarheid kom ik er achter dat er maar weinig mensen zijn die echt naast de patiënt staan. Terwijl er enorm veel medische missers worden gemaakt. Veel zaken worden nu nog niet opgepakt of zelfs in de doofpot gestopt. Mijn ervaring is dat er soms niks geschuwd wordt als het gaat om imago schade voorkomen en om inkomsten veilig te stellen. Als ik uitreken hoeveel geld er omgaat in de reguliere zorg dan is het bijna een wonder dat dingen ook wel gelijk goed gaan. Want als er missers gemaakt worden, worden veel instellingen en indirect ook hulpverleners daar voor financieel beloond. Niet omdat er allemaal gemene mensen werken, maar omdat het systeem erachter, marktwerking in de zorg, mensen het moeilijk maakt gewoon goed hun werk te doen en echt te kiezen voor preventie en voor een gezonde leefstijl.

Ik bied vooral :

1. Begrip voor en kennis over de situatie waarin je je bevindt;

2. Kennis op het juridische vlak;

3. Troost, steun en een luisterend oor met een kopje thee, sap of koffie;

4. Kennis van diverse behandelmethodes zodat je snel beter je weg in het leven weet te vinden;

5. Hulp bij het oplossen van emoties (zie ook onder emoties verwerken), gezonde voeding en stress reductie. Menigeen die onder stress staat vergeet daarbij goed voor zichzelf te blijven zorgen waardoor mensen gezondheidsschade oplopen of in een armoedeval kunnen komen;

6. Een groeiend netwerk van specialisten en ervaringsdeskundigen op het gebied van tuchtrecht, letselschade en advocatuur.

7. Coaching, orthomoleculaire geneeskunde, voeding en natuurgeneeskunde bij het bereiken van een betere gezondheid;

8. Het helpen uitzoeken wat er nu werkelijk aan de hand is met je en wat je wel kan doen om te genezen of herstellen. Dat kan zowel via het alternatieve als het reguliere circuit zijn;

9. Hulp bij het noteren van schade voor de tijd en gezondheidsschade die je hebt opgelopen zodat je een schadeclaim kan indienen. Deze schade kan zowel die van jouzelf als van evt gezinsleden zijn.

10. Hulp bij het documenteren en schrijven van stukken.

Tuchtrechtcoach

Voor het mee schrijven van een tuchtrecht klacht reken ik 850 euro of meer naar draagkracht, naar redelijkheid en billijkheid per zorgverlener. Ik help je bij het formuleren van klachten en het uitzoeken van de medische kant van de zaak. Ik ga er wel vanuit dat je zelf je klacht kan verwoorden en dat je zelf dossiers opvraagt.

Mocht het meer uitzoekwerk voor mij betekenen (veel dossiers lezen bijvoorbeeld en medische informatie over richtlijnen uitdiepen) dan kan de prijs omhoog worden bijgesteld. Ik werk graag samen als een team.

Daarnaast kan je me ook gewoon als adviseur per uur betalen.

Lees meer over over het starten van een tuchtrechterlijke procedure op Tuchtcollege gezondheidzorg.

Reguliere circuit is niet 100% al wetend

Een van de hiaten die ik merk in het reguliere circuit is dat er gedacht wordt alsof de reguliere geneeskunde 100% dekking heeft. Daar is het hele circus van politie, justitie en jeugdzorg nu wel op ingesteld. Alsof ze altijd alle ziektes weten en kunnen opsporen. En alsof als er iets niet verklaard kan worden, het dan wel aan 'de psyche' ligt of erger nog (in het geval van kinderen) zelfs veroorzaakt wordt door verwaarlozing of mishandeling door een ouder/verzorger.

Ik ga er altijd vanuit dat niet alles al bekend is. En er zijn ook hele zeldzame aandoeningen. Daarnaast is er een heel vakgebied, vooral stofwisselingsziektes, overgewicht, hormonale aandoeningen, vermoeidheidszaken, lichaamshoudings aangelegenheden, stressgerelateerde problemen, gebitsafwijkingen en darmproblemen, die nauwelijks gedekt worden door de huidige reguliere geneeskunde.

Eigenschappen

Kracht, een goed netwerk, orde in de chaos, humor en doorzettings vermogen zijn eigenschappen die erg handig zijn in een uitweg uit het 'circuit'. Loskomen uit de materie kan makkelijk maar ook moeilijk gaan. Vaak is er weinig begrip vanuit de omgeving. Als ik iets merk is dat de wereld van artsen door mensen die (nog) geen missers hebben meegemaakt of simpel weg de kennis ontbreken om te beseffen wat er mis is gegaan, vaak nog te veel op handen gedragen wordt.

Gezondheidszorg

Ik werk nu 15 jaar in de gezondheidszorg. De alternatieve of complementaire geneeskunde is namelijk ook deel van de totale gezondheidszorg, hoewel je dat in de wereld van ziekenhuizen en andere ketenpartners soms niet zou denken. De positie die ik innam was altijd dicht bij de cliënt. Ik begon ooit als lotgenoot van ME en CVS patiënten. Ik ken de situatie als kwetsbare persoon maar al te goed. Daarnaast weet ik veel over hoe een mens in elkaar zit of hoort te zitten (anatomie en fysiologie). En heb via mijn zoon kennis van veel organisaties in de gezondheidszorg opgedaan.

Kennis van wetten en je rechten zijn ook onontbeerlijk om werkelijk vrij te worden of zijn en eigen regie te houden. Eigen regie is de weg naar een gezonde stressarme geest. Eigen regie hebben is ook een belangrijke factor in het voorkomen van burnout klachten.

Medische expertise

Inhoudelijke expertise gebieden zijn: verloskunde, borstvoeding, darmproblemen, chronische vermoeidheid, stress, burnout, hechting, geestelijke zorg, schoolschade, voeding en jeugdzorg.

Verder kan ik met mijn heldere gave sneller to the point komen.

Nieuwe regels tuchtrecht

Per 1 april 2019 gaan er nieuwe regels in mbt tuchtrecht. Interessant hierbij is dat er een optie komt om gemaakte kosten vergoed te krijgen als de klacht gegrond wordt verklaard.

Uurtarief in overleg. Bel of mail me als je interesse hebt naar tuchtrecht@me-zelf.nl

Ervaringen ouders van baby Luna, 6 december 2019

Een ervaringsverhaal uit het nieuws, een aanrader om te lezen. Baby Luna is een prachtige dochter. Haar moeder had een voorliggende placenta. Dat geeft snel complicaties en voor zover mijn kennis reikt is het een indicatie voor een geplande keizersnede. In het ziekenhuis is ze niet goed in de gaten gehouden en zijn er veel zaken mis gegaan. De ouders missen vooral een menselijke behandeling en werden gelijk in de vecht stand geduwd. Ze dienden een tuchtklacht in tegen 10 artsen en willen nog in beroep.