Waarde

Veel mensen geven heel weinig geld uit aan hun gezondheid. En dat is zonde. Werken aan je gezondheid kost geld maar levert netto altijd zo meer geld en levensvreugde op dat het goed is om er eens bij stil te staan.

Zelfstandig ondernemers

1. Zelfstandig ondernemers die ziek worden hebben geen inkomen. Arbeidsongeschiktheids uitkeringen zijn vrijwel onbetaalbaar en keren bovendien vaak pas uit na een bepaalde wachttijd, en voor een beperkte periode. Gezond of ziek zijn is het verschil tussen wel of geen rendabele onderneming. Reken eens uit hoeveel u dat scheelt!

2. Meer energie hebben betekent minder afhankelijkheid van artsen. Dat betekent minder kans op medische missers.

Mensen in het verkeer

3. Beter functionerende zintuigen behoed mensen voor bijvoorbeeld ongelukken maken in het verkeer. Slaapddronken, met een suf hoofd achter het stuur kan gevaarlijke situaties opleveren.

4. Mensen die gezondere leefstijl hebben zijn minder kribbig doordat bijvoorbeeld hun bloedsuikerspiegel minder pieken en dalen vertoont. Dat geeft een gelukkiger gezinsleven, maar ook een fijnere werksfeer.

Ouders

5. Het zelfde geld voor moeders die borstvoeding geven. Door meer hechting en de aanmaak van hechtingshormonen. Borstvoedende (en andere) moeders kunnen langskomen om te kijken hoe ze extra energie kunnen krijgen.

Samenleving

Ook onderzoeken in gevangenissen en instellingen hebben aangetoont dat een gezonde leefstijl veel minder incidenten oplevert. Mensen voelen zich beter en raken minder snel geirriteerd en uitgeblust.

Ouderdom

Ouderdom komt met gebreken. Maar bij aan de ene kant aanleg voor chronische ziekten, en aan de andere kant een ongezonde leefstijl, worden de jaren waarop mensen leven met een chronische ziekte steeds langer (absoluut en ook relatief gezien).

Compassie. Wat wel belangrijk is voor samenleving, is het tonen van compassie. Ziektes hebben ook een functie in het leven van mensen. Je leert er door kwetsbaarheid te omarmen. Dit doen veel mensen realiseren dat andere mensen ook kwetsbaar zijn. En dat we er moeten zijn voor elkaar ipv elkaar naar het leven te staan of te beconcurreren.