Orthomoleculaire therapie

Wat betekenen al die termen?

Orthomoleculaire therapie betekent genezen met behulp van voedingsstoffen.

De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968 door de Amerikaanse chemicus en tweevoudig nobelprijs winnaar professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: 'juist, recht of gezond', en moleculair staat voor: 'de moleculen betreffende'. Moleculen zijn kleine stofjes. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men naar 'de juiste stof op de juiste plek'. Als orthomoleculair therapeut werk ik met stoffen die een mensenlichaam van nature al kent en nodig heeft voor een optimale gezondheid. Een optimale gezondheid vraagt om voldoende vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren en enzymen in de juiste verhouding.

Voedingsstoffen duidt men ook wel aan met de term nutriënten, en een andere term voor orthomoleculaire geneeskunde is orthomoleculaire voedingsleer.

Wat doen voedingsstoffen?

Waarvoor zijn die voedingsstoffen zo noodzakelijk? Je lichaam is opgebouwd uit voedingsstoffen. Waar we in de orthomoleculaire geneeskunde vooral mee werken zijn de micro-nutriënten; stoffen die je lichaam in kleinere hoeveelheden nodig heeft maar welke wel essentieel zijn voor allerlei lichaamsfuncties. Je gebruikt ze o.a. om enzymen van te maken.

Wat is een enzym?

Een enzym is een stofje dat nodig is om een andere stof om te zetten. Het is een soort gereedschap voor de stofwisseling in je lichaam. Enzymen hebben vele functies, zoals bij de verbranding en bij het verteren van je voedsel. Als je een gebrek hebt aan een voedingsstof dan verlopen de processen waarbij die stof nodig is minder optimaal. Dit kan leiden tot diverse klachten.

Symptomen

Je vraagt me misschien af hoe je nu kan weten of meten hoe je er achter komt dat je gebreken hebt. Dat hangt af van het soort gebrek. Sommige symptomen treden pas op bij een groot gebrek terwijl andere symptomen al optreden bij een geringer gebrek. Met mijn intuïtie kan ik goed invoelen wat je precies nodig hebt, zodat je ook niet te veel van iets binnen krijgt. In mijn praktijk verkoop ik supplementen in diverse vormen: tabletten en poeder zodat ik kan aansluiten op wat wenselijk is en passend in jou voedingspatroon.

Hierdoor ontstaan voedings tekorten

Er zijn vele factoren waardoor iemand een gebrek aan voedingsstoffen kan hebben. Ik geef graag een opsomming van enkele belangrijke oorzaken:

Nog meer stoffen

Naast de genoemde mineralen, aminozuren, vetzuren, vitamines en enzymen zijn er nog meer middelen. Denk aan probiotica en complex middelen van verschillende kruiden met voedingsstoffen. Dan zijn er nog de orgaan preparaten, gemaakt van dierlijke organen, en de spijsverterings enzymen. Kortom zoveel keuze, dat het beter is om een specialist zoals ik te raadplegen voor een goed advies.

Nog regelmatig worden nieuwe stoffen gevonden. De orthomoleculaire geneeskunde is een nieuwe vorm van natuurgeneeskunde die nog steeds in beweging is. Orthomoleculaire therapie is grotendeels gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en deels op praktijkervaring. Slechts enkele gebreken zijn goed aan te tonen met bloed- en/of urine onderzoek. Veel gebreken zijn herkenbaar aan een specifiek klachtenpatroon. Ook zijn er diverse energetische testmethoden die heel goed aangeven welke extra producten iemand nodig heeft. Ik gebruik hiervoor de pendel. Het voordeel van deze methode is dat ik kan invoelen wat op korte termijn nodig is om te gaan gebruiken. Dat is de eerste stap van hier naar het volgende consult. Het grote voordeel daarvan is dat bijwerkingen eigenlijk zeer zelden optreden en je precies datgene krijgt van mij waar je nu behoefte aan hebt.