Bijwerkingen reguliere medicijnen ADHD

ADHD en autisme

In Nederland worden op grote schaal medicijnen voorgeschreven door artsen, die de oorzaak niet aanpakken.

Veel kinderen en volwassenen hebben moeite met goed functioneren in de maatschappij. Hun gedrag / hersenen functioneren niet zoals wenselijk is. Een deel van deze mensen krijgt de diagnose autisme. Een ander deel de diagnose ADHD.

ADHD is een aandachtsstoornis. De mensen met deze diagnose hebben moeite met focussen op een taak en hebben minder behoefte aan lang stilzitten. Alle Dagen Heel Druk wordt ADHD ook wel genoemd.

Het aantal mensen (vooral kinderen) dat echter de diagnose en medicijnen krijgt is echter zo groot dat steeds meer mensen dat verdacht vinden. Zoveel kinderen met een diagnose, wat is daar dan de oorzaak van?

Ik was laatst bij een orthomoleculaire nascholing. Hier kregen we uitleg dat beide aandoeningen te maken hebben met (hersen)stofwisseling en teveel aan gifstoffen en/of een gebrekkige synthese van weefsels en gebrekkige aanmaak van gezonde stoffen door gebrek aan voedingsstoffen. Zowiezo is ADHD een goede aanleiding om kritisch naar voeding te kijken (voedingspatroon en evt voedselallergiën). Ook bij gelijktijdig gebruik van medicijnen. De medicijnen geven ook verandering in eetlust en er worden sneller groeiachterstanden en tekorten veroorzaakt.

Als holistisch therapeut ben ik uiteraard geïnteresseerd in dit onderwerp. Daarbij wil ik ook graag weten wat er speelt in de reguliere geneeskunde. Hieronder zet ik een en ander op een rijtje. Hieronder gaat het over algemene getallen voor Nederland, niet over regionale verschillen of zo.

ADHD medicijnen op Argos radio

Op de radio was er een uitgebreide uitzending over voor- en tegenstanders van het gebruik van Concerta en de werking en bijwerkingen Argos radio 1, 11 oktober 2014.

Concerta is een regulier medicijn tegen de verschijnselen van ADHD. Wat mij verbaast is dat er vooral gesproken wordt over Concerta.

Het bevat de werkzame stof Methylfenidaathydrochloride, afgekort methylfenidaat. Zie de bijsluiter van Concerta, en hier van ritalin.

Werkzame stof in meerdere medicijnen

Er zijn meerdere medicijnen tegen ADHD. Zover ik heb uitgezocht bevatten de volgende medicijnen allemaal methylfenidaat, al dan niet met gereguleerde afgifte: Ritalin, Concerta, Medikinet en Equasym

Dit middel geeft dusdanig ernstige bijwerkingen dat het gebruik bij volwassenen wordt afgeraden. Zie ook artikel van de NOS. Hier valt te lezen dat psychiaters in 2012 en 2013 aan 12.500 mensen in Nederland dit middel hebben voorgeschreven. Ik weet niet hoe ik die zin precies moet lezen. Letterlijk hebben ze het over 2011 en daarna volgt de zin 'Toch schreven psychiaters het medicijn in de twee daaropvolgende jaren aan 12.500 mensen voor'. Denk dat dit op verschillende manieren kan worden uitgelegd (meestal telt men in aantal voorschrijvingen en in jaren, niet in mensen in 2 jaar).

Aantallen gebruikers

Eerder al was ik op zoek naar verkoopgetallen van medicijnen. Via Twitter verwees Ivan Wolffers mij toen naar de site van st. pharmaceutische kerngetallen. Op deze site dit artikel gebruik ADHD middelen niet in te tomen.

Ik lees alleen niet cijfers per medicijn maar per groep, dus nog geen cijfers over concerta gebruik. Wat ik om me heen hoorde is echter Concerta een bekend merk waarvoor ook de patiëntenvereniging voor ADHD zich heeft ingezet om van zorgverzekeraars vergoed te krijgen. Ook is het gebruiksvriendelijker omdat men minder slikmomenten heeft en het langer werkt. Dus dat maar zo weinig mensen het nemen verbaast me. Aan de andere kant zijn er dus medicijnen met een andere naam die ook methylfenidaat als werkzame stof hebben en afhankelijk van de verpakking ook met vertraagde afgifte.

186.000 mensen gebruikten een middel met methylfenidaat in 2011, staat hier. En daarna zijn nog meer mensen dit middel gaan gebruiken. 1,3 miljoen in 2012 en 1,4 miljoen in 2013 staat hier op de site van SKF. Blijkbaar heb ik er zelf eerst overheen gelezen. Deze aantallen zijn zo hoog dat ik even in mijn ogen moet wrijven.

Dan een artikel specifiek over gebruik onder kinderen. De gemiddelde leeftijd neemt wat toe. De grafiek bekijkend denk ik dat er veel kinderen zijn blijven gebruiken van 2012 en 2013 zie SFK hier.

Argos radio noemde zelf al een getal van een half milioen gebruikers van ADHD medicijnen. Mogelijk dat 1,4 miljoen verstrekkers een half miljoen mensen betreft? Beetje gegoogel met getallen, maar duidelijk is dat er meer aan de hand is dan wat er nu in de media los is gekomen.

In de radiouitzending wordt ook strattera genoemd als ADHD medicijn. Dit bevat werkzame stof atomoxetine dat als werking heeft het verhogen van de hoeveelheid noradrenaline in de hersenen. Dus dat is een andere stof en laat ik verder hier buiten beschouwing.

Bijwerkingen

Deze medicijnen lijken veel op amfetaminen, net als doping en drugs dus. Ze kunnen verschillende bijwerkingen hebben. Argos heeft het vooral over de hartaandoeningen maar er zijn ook psychische reacties zoals angsten, spanningen, agressie en aggitatie. Zie dit artikel in het pharmaceutisch weekblad.

Op deze site is nog meer over de bijwerkingen te lezen.

Ik neem aan dat de bijwerkingen veroorzaakt worden door de werkzame stof. Dat is een aanname, maar zelden is het zo dat vulstoffen zoveel verschil uitmaken. Je zou juist denken dat een middel met vertraagde afgifte zoals Concerta minder ipv meer bijwerkingen geeft als Ritalin. Maar wellicht komt het toch omdat de dosis aan Concerta hoger is dan bij Ritalin?

Hypotheses:

1. Bijwerkingen Concerta hoger dan andere medicijnen met methylfenidaat doordat de dosis hoog is

2. Matrix middel is schadelijk. Er zal in concerta een stofje zitten die zorgt dat de methylfenidaat vertraagd (retard) in het spijsverteringskanaal wordt losgelaten.

3. Bijwerkingen van Concerta beter onderzocht / gemeld.

4. Bijwerkingen van andere middelen met dezelfde stof zijn net zo erg.

Mogelijk meer hartaanvallen

Die 12.500 gebruikers aan concerta is een schijntje vergeleken bij de 1,4 milioen verstrekkingen in 2013 aan totaal medicijngebruik tegen ADHD. Ik zou dan dus ook verwachten dat er veel meer klachten en bijwerkingen vermeld zijn.

Stel dat bijwerkingen bij andere methylfenidaat medicijnen even vaak voorkomen. Dan is het totaal aantal klachten en ook doden aan hart- en vaat aandoeningen ook 40x zo hoog als je uitgaat van 0,5 miljoen. In het geval van 4 hartaanvallen bij concerta (12500) verwacht ik er dus iets in de orde van grootte van 160 hartaanvallen in totaal aan methylfenidaat. Natte vinger werk hoor! Pin me er niet op vast. Doseringen, leeftijden, enz. zullen ook nog invloed hebben.

Groeiremming bij kinderen

Eerder artikel over dit onderwerp bleek dat mensen met ritalin gemiddeld lichter waren en 2 cm korter bleven. De werkzame stof lijkt de eetlust te remmen. Zover ik goed geluisterd heb ging het daar bij Argos radio niet over. Lijkt dat er nog heel wat uitzendingen over te makten zijn. Google er maar eens op.

Oorzaak aanpakken

ADHD kan verschillende oorzaken hebben. Reguliere medicijnen kunnen wel de symptomen (kort?) verlichten maar bestrijden niet de oorzaak. Als de klacht door een slechte ontgifting, een vergiftiging of specifiek voedingstekort komt dan is een aanpak van de oorzaak veel voor de hand liggender. De natuurgeneeskunde kent vele natuurlijke methodes om op een grondige manier van gezondheidsklachten af te komen. Je bent dan ook van harte welkom in mijn praktijk om te kijken wat bij jou past.

Waarom een 'epidemie'

Ivan Wolffers schreef onlangs ook een mooi stuk over ADHD. Hij vraagt zich af hoe het komt dat zoveel kinderen ineens ADHD symptomen hebben. Marketing lijkt een grote rol te spelen. Lees het hier op joop.nl.

- aanvullingen en opmerkingen over dit artikel zijn welkom-

Lijst artikelen gepubliceerd over dit onderwerp, aanvullingen welkom

http://marreiki.wordpress.com/2014/09/28/bijwerkingen-ritalin/

http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/146798/Offlabelgebruik-methylfenidaat-omstreden.htm

http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/37180/relatie_voeding_en_adhd_bewezen

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/11/gevaarlijk-adhd-medicijn-concerta-al-jaren-veel-voorgeschreven/

http://nos.nl/op3/artikel/708806-foute-medicijnen-voor-adhders.html

Zij hebben het over 25.000 mensen die concerta gebruikten de afgelopen 2 jaar (blijkbaar kan je stellen 2x 12.500?).