Multiple Chemical Sensitivity

De invloed van het milieu op onze gezondheid

Een artikel met deze titel verscheen april 2005 in een verkorte versie in de Nieuwsbrief van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG).
Het artikel gaat onder andere over de aandoening 'multiple chemical sensitivity' (MCS), op zijn hollands 'meervoudig chemische overgevoeligheid'. Mensen met MCS worden ziek van bepaalde chemische en/of natuurlijke stoffen zoals parfums, uitlaatgassen, bak- en braadluchten, haarlak, brandvertragers en oplosmiddelen. Het klachtenpatroon is zeer divers en wordt door veel artsen als 'vaag' omschreven. Deze diagnose wordt helaas zelden gesteld; vaker krijgt men de diagnose astma, COPD of ME / CVS.

Ontgifting

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk van MCS. Het kan komen door aangeboren afwijkingen aan het genetisch materiaal dat nodig is om schadelijke stoffen te ontgiften. En het kan komen door iets wat men op latere leeftijd heeft opgelopen zoals een ernstige vergiftiging of een infectie van bepaalde organen. Vrijwel altijd is er bij MCS sprake van problemen met de ontgifting, en/of met een te grote doorlaatbaarheid voor stoffen van de darmen en de bloed-hersen bariere. Er kan ook sprake zijn van een specifiek voedingsdisbalans of een vergiftiging met chemische of natuurlijke stoffen. Daarnaast hebben mensen met MCS vaak een traumatische ervaring gehad en kan er iets mis zijn met de ademhaling. Emoties, vooral angst spelen ook een rol. Die hebben ook een weerslag op de werking van organen en de hersenen.

Vele MCS patiƫnten behandel ik in mijn praktijk met de juiste orthomoleculaire middelen en met fytotherapie (geneeskrachtige kruiden), in combinatie met een op de persoon toegesneden voedingspatroon waarbij voeding waar men allergisch of intolerant op reageert vermeden wordt. Daarnaast is het van essentieel belang de inname van giftige stoffen zoveel mogelijk te beperken en te kijken naar blokkerende emoties, ademhaling en houding. Wanneer mensen fysiek sterker worden kunnen ze ook steeds beter tegen belasting met de als ballast ervaren stoffen. Dat is wel een streven van mij. Daarnaast kan het nodig zijn dat iemand leert hoe anderen rekening kunnen houden met de persoonlijke grenzen.

Hier een link naar het artikel