Gezondheidszorg

oktober 2017

Politieke voelsprieten

Ik heb van oudsher politieke voelsprieten. Als echte Wageningse ingenieur studerende aan wat nu de university of life sience heet, ben ik erg wereldwijs en betrokken bij de uitdagingen van de moderne tijden.

Op Twitter lees ik met belangstelling artikelen over de volksgezondheid. Mijn geweldige intuïtie schift daarin snel informate in zin en onzin.

Ik heb ook door prive omstandigheden veel kennis opgedaan over het sociaal domein en over de reguliere zorgsector. Een aantal zaken vallen me erg op. Ik heb zelf een paar termen gevonden die kort en krachtig weergeven hoe ik deze wereld ziet.

Leedverdienmodel

De reguliere geneeskunde en jeugdzorg. Ziekenhuizen zijn particuliere commerciële instellingen. Als ze niet genoeg omzet draaien gaan ze failliet. Kraamafdelingen zijn de best verdienende afdelingen van een ziekenhuis. Immers iedereen is een keer geboren. Een op de 3 vrouwen krijgt een keizersnede en dat is iets van 5000 euro omzet.

In jeugdzorg gaat ongeveer 4 miljard om. En samen met de GGZ vragen ze om meer en meer en meer. Alsof ze uitgehongerd zijn en nooit genoeg hebben.

Conflictverdienmodel

Dat is de wereld van politie, justitie en advocatuur. Ze leven letterlijk van conflicten. Maar ook van beschermen, mediation en oplossen maar dan minder. In het familierecht systeem is het een feit dat wanneer ze eenmaal gekozen hebben voor een ouder ze zich tegen de andere keren. Hiermee zaaien ze tweestrijd. En de volgende zittingen is het dan gewoon dezelfde lijn die ze gekozen hebben die ze niet snel veranderen.

Oplossingsverdienmodel

Dat is de alternatieve geneeskunde. Als alternatief genezer heb ik mijzelf getraind in het oplossen van problemen. Ik vind dat niet meer dan logisch.

Niet dat de reguliere geneeskunde alleen maar klachten instand houdt Ik zie dat de reguliere geneeskunde een soort van in toom gehouden wordt door de overheid en zorgverzekeraars om kosten te besparen. Omdat het geheel anders onbetaalbaar wordt.

Maar het feit dat bepaalde zaken niet op te lossen zijn in de reguliere geneeskunde geeft wel aan dat ze veel zaken laten liggen. Ook houden ze bijna geen rekening met spiritualiteit, met genetische banden en met de kracht van gewoon gezond eten en het aanvullen met supplementen.