Geboorte en bevalling

Hieronder een groeiende opsomming van praktische tips voor een natuurlijke bevalling, gezonde borstvoeding en veilige hechting tussen moeder en kind. Het stuk wordt nog regelmatig aangevuld met nieuwe inzichten. Ik verdiep me al een paar jaar dit onderwerp en vul deze pagina regelmatig aan met nieuwe informatie. Via Twitter heb ik een netwerk van lactivisten en word ik goed op de hoogte gehouden van de laatste informatie.

Scrol naar beneden voor informatie over geboorte en geuren, vitamine K, huid op huid contact, spruw, verstopte melkkliertjes, fopspenen, biological nurturing, samen slapen, troosten ipv inbakeren, moedermelk en donormelk en verschillende vormen van kunstvoeding, medicijngebruik en lactatiekundigen.

Een aantal ideeën heb ik zelf kunnen toepassen in mijn kraamtijd. Echter niet alles. Ik wist toen nog lang niet zoveel als nu. Mijn doel is kennis te verhogen waardoor de omgeving van moeder en kind minder vriendelijk is dan deze volgens mij zou kunnen zijn. Zolang we de voorlichting van hulpverleners niet louter direct of indirect door mensen laten verzorgen die betaald worden door kunstvoedingsfabrikanten maar door lactivisten, biologen en lactatiekundigen en anderen mensen die weten waar betrouwbare informatie te vinden is, dan gaat een en ander de goede kant op.

Op de pagina links staan al langer een aantal links verzameld die gaan over borstvoeding en dergelijke.

Ben je zelf een vermoeide moeder / ouder? Kom eens langs om te praten en onderga een ontspannende holistic pulsing massage!

Geboorte

Vruchtwater en geur

Vruchtwater is de eerste voeding die een baby door de mond naar binnen krijgt. In de baarmoeder is het babytje omringt door dit zoet smakend heldere vruchtwater. Het smaakvermogen is al ontwikkeld en de geurtjes van dit water zijn bekend en vertrouwd. Een geboorte is voor een baby vaak een heftige ervaring. De overgang van het beschermde leven in de baarmoeder naar het leven daarbuiten is best heftig. Er zijn echter een paar manieren om die overgang minder heftig te maken.

Een lieve kraamverzorgster vertelde me dat ze altijd een doek waar vruchtwater in was gekomen, bewaart. De doek bevat vertrouwde geuren. Misschien een idee? Je kan wellicht ook iets anders dan een doek in wat vruchtwater dopen, een schone knuffel of knuffellapje bijvoorbeeld. Dan verwar je die minder snel met een andere doek en gooit iemand die niet snel per ongeluk weg.

Zeker als door medische of andere reden de moeder van baby gescheiden is, geeft het voor het babytje een geruststellend gevoel om de geur van mama's vruchtwater te ruiken. Hoe minder stress het kindje ervaart, hoe beter.

Een alternatief voor vruchtwater kan ook een gedragen kledingstuk van mama zijn met mama's liefdevolle zweetlucht.

Vitamine K

Standaard wordt in Nederland vitamine K toegediend aan babytjes na de bevalling. Dit doet men via een naaldloos spuitje in de mond. Nu kan je discussiëren over het nut van deze toediening. Daar heb ik zelf geen duidelijke mening over dus waag ik me hier niet aan. Wat ik zelf jammer vind is dat de routine is (of was?) om de vitamine K al toe te dienen direct na de bevalling voordat het babytje überhaubt een slok moedermelk heeft kunnen nemen. Wil je dit niet, wees er dan op bedacht dat ze dit pas doen ruim nadat je baby aan je borst gedronken heeft. Laat het eerste zijn wat je baby proeft als het ter wereld is gekomen, mama en niet een product van onze industrie, hoe goed ook bedoeld. Mijn gevoel gaat uit naar de theorie 'moeder de gans effect': een eerste ervaring maakt een indruk die van groot belang is voor de rest van het leven. Leg het vast in je geboorteplan want op het moment van de bevalling zelf denk je er wellicht niet meer aan.

Huid op huid

Huidcontact met de moeder, vooral vlak na de bevalling, is erg belangrijk. Voor vele vrouwen is dit het mooiste moment van hun leven. De borst van mama is de mooiste plek voor een baby die net geboren is. Spreek met je verloskundige of gynaecoloog van te voren af dat je als moeder zelf je baby mag vasthouden. Het is niet nodig dat de baby gelijk helemaal schoon geboend wordt. Een beetje huidsmeer is echt niet zonde. Dit moment is belangrijk voor hechting. De eerste kennismaking van baby met moeder buiten de baarmoeder! Een emotioneel moment voor moeder en kind. Hoe natuurlijker dit kan verlopen, hoe beter ook de hormonen van de vrouw stromen en dat bevordert ook weer een goede borstvoedingsrelatie. Kleertjes zijn echt niet nodig. Op gegeven moment is een luier wel handig, maar een verder blote baby op een blote moederborst, evt een (warm) dekentje erover heen is voldoende. Dus geen baby ingewikkeld in een deken. Hier een artikel over belang van huid op huid contact.

Ook voor het koloniseren van bacteriën blijkt dit een gezonde gang van zaken te zijn. Lees in een artikel op de prachtige website borstvoeding.com.

En ken je de borstcrawl? Zie filmpjes op You Tube waar pasgeboren baby's zelf instinctief hun weg naar de tepel weten te vinden.

Borstcrawl https://youtu.be/YW72pFFEIUo