CGT cognitieve gedragstherapie

4 september 2018

Toevoeging aflevering de Monitor over CGT bij ME/CVS. Met voor mij een aantal bekende namen en gezichten uit de wereld van de patiëntenbeweging.

8 juni 2018

Cognitieve gedragstherapie, afgekort CGT, is een vrij algemeen toegepaste standaard behandeling van ME en/of CVS uit het reguliere zorgcircuit. De meningen hierover zijn verdeeld. Logisch, want er zijn zeer veel verschillende uitingen en oorzaken van langdurige chronische vermoeidheid. Vaak spelen meerdere factoren een rol. Dus één en dezelfde behandeling voor die diversiteit aan aandoeningen is van de zotte als je het mij vraagt.

Zo in 2002 kwam CGT in opkomst. Zowel opkomst als opspraak. Ik was destijds zelf chronisch vermoeid en zat veel in het lotgenoten contact te lezen en netwerken. Zo volgde ik de laatste nieuwtjes en inzichten online. Er was een promotieonderzoek door Judith Prins gedaan over dit onderwerp in Nijmegen. Haar promotoren waren Bleijenberg en van der Meer.

De Monitor besteedt steeds meer aandacht aan ME/CVS en nu ook aan CGT. Zie dit artikel van 8 juni 2018. Aanleiding voor mij om het verslag van de presentatie van dit promotieonderzoek weer eens onder de aandacht te brengen. Die stamt uit 2003 en is hier te downloaden. Een stukje historie in de geschiedenis van chronisch zieken.

Als pionier werk ik al lang in het sociaal domein met mede het thema weerbaarheid van kwetsbare mensen. Daarbij wil ik af van het fabrieksmatige denken en terug naar het individu. Elk mens is nu eenmaal uniek en juist bij mensen met het ziektebeeld / diagnose ME en/of CVS is dat het geval.