Borstvoeding

Notitie: copyrigt van deze pagina ligt bij mij. Wilt u tekst overnemen, graag eerst met mij contact opnemen!

Leuk

Over borstvoeding geven is veel gezegd en geschreven. Maar mijn ervaring is dat het vooral leuk is! En het zien van baby's en oudere kindjes die de borst geven geven mij altijd zo'n vertedert liefdevol geluksgevoel. Als iets mij het doorzettingsvermogen gaf om mijn zoon zelf lang te voeden, was het wel die lieve tevreden koppies met vertrouwen in hun ogen.

Hieronder wat tips bij problemen met borstvoeding. Omdat de kennis van borstvoeding zoals ik laatst las 'gereanimeerd' mag worden in onze kunstvoedingsgedomineerde cultuur. Daar draag ik graag een steen in bij. Deze pagina is samengesteld na jaren van eigen ervaring en invoelen en meelezen in een online gemeenschap van vrouwen die borstvoeding een warm hart toedragen en wordt u kosteloos aangeboden dankzij praktijk ME-zelf. Maak er gebruik van. Wil je mijn werk steunen, spreek dan een consult af!

Spruw

Spruw is een infectie van de schimmel candida albicans. Deze infectie treedt vaak op in de borstvoedingsperiode. Hij is bij uitstek door ons goed te behandelen met orthomoleculaire voedings therapie. Deze schimmel kan voorkomen op de tepel en in het mondje van het kindje. Je ziet dan witte vlokjes in het mondje, en de tepel is gevoelig en je kan kloven krijgen. Dit bemoeilijkt het geven van borstvoeding. Voor een oplossing boek je gewoon een consult bij mij. Je mag me ook 's avonds en in het weekend benaderen. Als ik niet op kan nemen dan is er een antwoordapparaat, of stuur een ap op de mobiel.

Verstopte melkkliertjes

Soms kan in de borst een melkkliertje verstopt raken. Je merkt dan dat de borst 'harde stukken' bevat. Moedermelk bevat veel verschillende vetten en soms blijven deze wat 'plakken' in een melkkanaaltje. Vetten blijven makkelijker in oplossing als je een emulgator inneemt. Ik kan je daar een advies op maat voor geven. Ook zijn er meer oplossingen mogelijk. Belangrijk is dat je snel maatregelen neemt. Hoe langer een kanaaltje verstopt is, des te groter dat er een borstontsteking ontstaat. Dat uit zich door roodheid van de huid en pijn. Ook dit is met bepaalde orthomoleculaire middelen te verbetering. Echter kan niet uitgesloten worden dat een antibioticakuur nodig is. Dit heeft als nadeel dat het overgaat in de moedermelk en ook de darmflora van het kindje aantast. En die is belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Door antibiotica gebruik stijgt de kans weer op spruw / overgroei van foute schimmels en bacteriën en geeft een minder goede ontwikkeling van de darmflora. Nog een reden voor een natuurgeneeskundig consult.

Fopspeen

Het gebruik van een fopspeen, vooral als er problemen zijn met de voeding, is uit den boze. Laat de baby gewoon uit de borst drinken en gebruik alle momenten waarom het kindje hongerig is om uit de borst te laten drinken. Dit voorkomt dat de productie bij de moeder daalt en dat het kindje onnodig veel afvalt. En dat hulpverleners al gauw adviseren een fles met kunstvoeding te gaan gebruiken. Pak problemen aan bij de bron!

Biological nurturing

Er is een mooi boek over 'instinctief voeden', getiteld inleiding tot biological nurturing van dr. Suzanne Colsson. Dit boek is in het Nederlands vertaald en in te kijken in mijn praktijk.

De ideale ligging van de kraamvrouw met baby is half liggend, achterovergeleund. Bed omhoog, kussens in de rug. Is ook een prettigere houding om bij te komen na de bevalling die vaak de nodige energie heeft gekost! Als ME patiënt vond ik dit ook een fijne houding als ik erg moe was. In deze houding kan je prima je kind aanleggen.

Samen slapen

Hoe je veilig samen kan slapen staat in het boek 'slapen met je baby', van James J. McKenna.

Waarom samen slapen met je baby? Zie hiervoor deze prachtige cartoonserie. Borstvoeding en samen slapen gaan heel goed samen!

Het omgekeerde, het bevorderen van niet-samenslapen helpt vaak een goede borstvoedigsrelatie om zeep. Wel is het verstandig bij het gebruik van versuffende middelen zoals alcohol en oxazepam maatregelen te nemen dat je niet bovenop je kind in slaap kan vallen. Bij gebruik van dit soort middelen graag zorgdragen voor extra veiligheidsmaatregelen. Laat dan bijvoorbeeld een partner zonder deze middelen aan de kant van de Cosleper slapen. Maar een beetje bewuste moeder laat deze middelen staan of vraag bij mij een advies.

Hoe het niet moet staat in de colum van Gonneke van Veldhuizen hier. Kritiek op informatie dat staat in een blad dat in Belgische ziekenhuizen heeft gelegen.

Waarom een kindje niet laten huilen? Laten huilen en niet reageren op de signalen kan levenslange schade opleveren. Daar is genoeg over te vinden, lees bijvoorbeeld dit engelstalige artikel.

Juist niet inbakeren maar troosten

In sommige kringen en culturen is het populair om (huil)baby's in te bakeren. Door een kindje in te bakeren (in een doek te wikkelen) wordt het voor het oog namelijk vaak rustiger, al dan niet na een periode van strijd. Het idee erachter is dat het kindje dan niet meer met de armen 'maait' maar tot 'rust' komt waardoor het niet 'oververmoeid' wordt en kan slapen. Het ligt dan op de rug. Rugslapen wordt gepropageerd bij zuigelingen omdat dat wiegedood zou helpen voorkomen. Er zijn verschillende meningen over of dat wel zo werkt. Mijn eigen zoon slaapt heel lekker op zijn buik, beentjes opgetrokken. En menig kindje kan alleen slapen als het op de buik ligt. Maar het idee is dat bij rugslapen wiegedood minder vaak optreedt. En wie wil dat nu niet voorkomen?

Een theorie is dat (lang en plat) op de rug liggen voor een kleine onconfortabel is. Het 'wild maaien met de armpjes' en onrustig zijn wat als reden genoemd wordt om te gaan inbakeren kan ook een signaal zijn dat de baby er zo oncomfortabel bij ligt. Of dat er iets anders is dat het onrustig maakt. Het ligt dan meer voor de hand te kijken hoe de baby zich prettiger voelt dan om de bewegingsruimte van het kindje langdurig in te perken en alleen weg te leggen. Opties zijn het kindje in een goede ergonomische drager bij je te dragen, borstvoeding te geven of te zorgen voor minder prikkels (harde geluiden, irriterende chemische stoffen). De voelbare nabijheid van de ouder door het kindje is erg belangrijk om het kindje gerust te stellen / te troosten en een gevoel van geborgenheid te geven. Nabeiheid van een ouder en een goede ouder-kind band zijn ook een belangrijke factor om zaken als wiegedood juist te voorkomen.

Met wat creativiteit en sensibiliteit kan je kijken hoe je kindje zich beter voelt. Meer over dragen een stukje verderop deze pagina.

Moedermelk en donormelk

Zelf was ik aanwezig tijdens de uitzending van Paul de Leeuw over moedermelk/donormelk en kolven. Dit was mei 2013. De aandacht van de camera ging wel erg naar de enige vrouw (1 van de 9) die met ontblote borsten zat te kolven maar goed. Zelf zat ik op de achtergrond en had er voor gezorgd dat er niks bloots te zien was. Dat vond ik zelf verstandiger. En ik was vreselijk zenuwachtig. Voorbeeld van hoe het niet moet, kon ook niet echt uit mijn woorden komen helaas want ik kreeg wel goede vragen. Maar goed ik was aanwezig.

Het was trouwens een spontane actie. Niet in scene gezet.

Genoeg melk

Een van de vragen die Paul stelde is 'wat te doen als een moeder niet genoeg melk heeft'. Nu geef ik zelf 3 jaar borstvoeding, onder alle omstandigheden en ben natuurgeneeskundige / voedingskundige / lactivist. Dus die vraag is zeker bij mij op zijn plek.

Die vraag wil ik hier wel beantwoorden.

Stress. Stress en slaapgebrek zijn belangrijke oorzaken van 'gebrek aan melk'. Ik vraag de omgeving van borstvoedende moeders de moeder meer tijd te gunnen om samen met de baby door te brengen.

Genoeg slapen en vaak aanleggen is het credo. Regeldagen, indrinken voor de nacht en clusteren zijn belangrijke begrippen die iedere borstvoedende vrouw moet kennen. Denk bij een kind dat vaak wil drinken vooral niet snel dat er iets mis is. Geef er aan toe. En aan de omgeving: laat moeder en kind lekker hechten. Neem zo nodig een huishoudhulp ter ondersteuning maar ga niet zitten leuren met kunstvoeding.

Er bestaan veel misverstanden over het geven van borstvoeding. Omdat kunstvoeding lange tijd erg populair is (geweest) en onder medici volop gepromoot is, is kennis over het geven van borstvoeding ondergesneeuwd. Vergeet niet dat Nederland een groot kunstvoedingsexporterend land is en dat er veel instanties zijn die geld verdienen aan het promoten van kunstvoeding. Uit de mond van verschillende reguliere hulpverleners heb ik al heel wat rare dingen over mijn borstvoeding gehoord. Ik ben het pas echt gaan snappen toen ik er achter kwam dat veel nascholing over zorg aan zuigelingen en kindjes wordt verzorgd door kunstvoedingsfabrikanten. Zowel Nutricia als Friso hebben hun eigen medische cursuscentra. Je kan wel raden hoe betrouwbaar de informatie is die zij over borstvoeding geven. Vertrouw vooral op je eigen intuïtie en laat je niet te snel onzeker maken. Zaken als voeden op de klok horen bij flesjes, niet bij baby's. Het zijn geen geprogrammeerde robots, probeer dat ook alsjeblieft niet van ze te maken.

Dragen

Niks is handiger dan je baby dragen in een handige ergonomische drager. Er zijn veel sites hierover te vinden. Er is een hele alternatieve scene bestaande uit deskundige moeders die voorlichting geven over hoe je handig en veilig je kindje kan dragen. En een levendige handel op internet in allerlei draagdoeken en andere draagsystemen. Ik gebruik zelf nu de Wompat carriër voor mijn driejarige.

Alternatieven voor borstvoeding. Als borstvoeding direct uit de borst niet lukt, wat zijn dan de alternatieven? In volgorde van gezondheid hier een rijtje.

1. Het kan liggen aan de aanlegtechniek en de drinktechniek van de baby. Vraag een lactatiekundige om hulp. Doe aan bloot op bloot huidcontact. Kietel de voetjes of aai over een wangetje als de baby niet zo allert is.

2. Soms is een baby te zwak, ziek of onhandig om zelf uit de borst te drinken. Afkolven en het via een andere weg geven is dan een optie.

Alternatief voor eigen moedermelk

Als de moeder zelf niet genoeg melk maakt of er zitten (tijdelijk) schadelijke stoffen in de melk dan zijn er alternatieven. Baby's hoeven niet te verhongeren.

1. Moedermelk die al eerder gekolfd is door de moeder zelf. Sommige zwangere vrouwen kiezen er voor om tijdens de zwangerschap al te kolven en een voorraad in de vriezer op te bouwen. Gebruik wel een goede vriezer en vergeet niet de kolfonderdelen te steriliseren.

Donormelk

2. Donormelk van een andere moeder.

Vraag in je omgeving of er een moeder is die moedermelk over heeft. Gewoon doen. De hoeveelheid melk verschilt per moeder en er zijn moeders met gemak een flesje extra kolven. Verse moedermelk verdient de voorkeur boven alle andere niet verse melk.

3. Donormelk via het moedermelknetwerk. Zie de site van lactatiekundige Chella. Je betaalt voor de kosten van gezondheidsonderzoek van de donormoeder mocht dat nodig zijn. Deze melk kwam vroeger altijd uit de vriezer maar tegenwoordig wordt ook verse melk aangeboden.

Er is nu inmiddels ook een facebook groep waarin mensen elkaar kunnen vinden voor het doorgeven van moedermelk.

Kunstvoeding

4. Kunstvoeding gemaakt van geitenmelk. Geitenmelk is beter verteerbaar dan koeienmelk, doordat het andere eiwitten bevat. Lees anders dit verhaal over de voordelen van geitenmelk.

5. Kunstvoeding gemaakt van koemelk. Dit komt pas op de laatste plaats. Dan zou je nog kiezen tussen diverse merken, en al dan niet melk uit bioloische veeteelt van koeien die gezonder voer krijgen en een langere levensduur hebben.

Kunstvoeding bevat niet alleen koemelk maar ook allerlei noodzakelijke toevoegingen. Soya wordt ook op grote schaal gebruikt. Ga er maar vanuit dat kunstvoeding van niet biologische merken genetisch gemanipuleerde soya bevat. Dit is zaad van het concern Monsanto. Dit bedrijf dat zowel zaad als bestrijdingsmiddelen verkoopt staat bekend als zeer milieuverwoestend en dominant. Op het internet kan je er veel informatie over vinden.

Zelfgemaakte mengsels

6. Er zijn mensen die aan hun baby gewone geitenmelk of koemelk geven. Al dan niet verdund of aangevuld. Toen ik zelf een baby (begin jaren 70) was kreeg ik al vanaf maand 2 sinasappelsap met een beschuit. Dit terwijl tegenwoordig pas vanaf 4 tot 6 maanden voeding anders dan moeder/kunstmelk wordt aanbevolen. Van het zelf maken van mengsels heb ik geen kaas gegeten. Wat belangrijk is te weten, is dat jonge baby's nog niet in staat zijn voeding met een hoge osmotische waarde te concentreren. Daarom krijgen ze van mama zoveel vloeibare voeding. Gewone koemelk is voor een jonge zuigeling te zout. Dus kijk uit met mengsels, zeker onder de 1 jaar. Ik zou bij gebrek aan donormelk eerder kiezen voor kunstvoeding gemaakt van geitenmelk (optie 4).

Wel zijn melksoorten van andere dieren als mens, geit en koemelk in theorie ook een optie. Wellicht dat ik hier in een later stadium nog wat over schrijf. Meer informatie is welkom.

Voeden op verzoek

Voeden op verzoek betekent dat je naar je kindje kijkt of het honger heeft, en niet op de klok. Baby's zijn niet gemaakt voor klokken maar hebben een eigen inwendig klokje dat aangeeft of ze moeten drinken of niet. Dat heet een natuurlijk ritme. Zo willen ze vaak wat meer drinken als ze daarna langer willen slapen, e wat minder maar wat vaker overdag als ze nog klein zijn. Ook als je flesvoeding geeft kan je toch proberen sensitief te zijn en te voldoen aan deze basisbehoeften van een baby'tje. Het geven van kunstvoeding op zich is al een medische ingreep maar soms noodzakelijk of onontkoombaar. Vaak is het beter meerdere wat kleinere voedingen te geven dan dat standaard geadviseerd wordt. Kunstvoedingsfabrikanten verkopen poedermelk aan ouders en hun marketing strategie is wat meer gericht op het makkelijk maken van de ouders dan om echt helemaal aan te sluiten op de basisbehoeften van een baby. Een baby kan nog niet praten, laat staan betalen (dus bepalen).

Maar zeg nou zelf, hoe zou jij het vinden als iemand van de supermarkt zou bepalen hoeveel aardappels, water, groenten, vlees enz. jij precies op een dag zou eten? Jij kan toch beter weten wanneer je vol zit of wanneer je nog honger hebt dan iemand anders? Dat werkt bij baby's nog sterker.

Medicijngebruik

Over medicijngebruik door de moeder tijdens de borstvoedingsperiode bestaan er verschillende opvattingen. Als maatstaf voor de schadelijkheid van middelen wordt de zgn schaal van Hale gebruikt.

Voor nu verwijs ik door over informatie over de combinatie medicijnen en borstvoeding naar de site van kenniscentrum borstvoeding. Hier ook meer info over Hale.

Lactatiekundige

Een lactatiekundige kan alles vertellen over baby's, moeders en borstvoeding. Ze hebben een uitgebreide opleiding gevolgd en volgen regelmatig nascholing om hun kennis op peil te houden. Soms is een lacatatiekundige in dienst van een kraamzorginstelling, ziekenhuis of dergelijke. Ook in een ziekenhuis kun je expliciet vragen om een lactatiekundige.

Voor wie nog vragen heeft specifiek over aanleggen en borstvoeding kan op deze site een dichtstbijzijnde lacatiekundige vinden. Uiteraard kan je ook gewoon een consult bij mij aanvragen. Ik weet veel over borstvoeding maar ben niet opgeleid tot lactatiekundige. Het gedeelte van hoe je de baby moet aanleggen hoort bijvoorbeeld niet bij mij thuis. Wel kan ik je begeleiden bij het kiezen van gezonde voeding en aanvullende supplementen om snel op de been te zijn en fit te zijn voor alles wat het moederschap van je vergt. En je steunen bij je keuze om gezond te voeden in een cultuur die gelukkig steeds meer ingesteld is op het (lang) borstvoeding geven.

Vaccineren

De keuze om wel of niet te vaccineren is een lastige. Maar ik raad je aan er in te verdiepen. Bekijk in ieder geval dit filmpje en lees deze website. En bedenk dat of je nu wel of niet vaccineert, met borstvoeding geven versterk je het imuunsysteem van je kindje het allerbeste.

Notitie: copywrite van deze pagina ligt bij mij. Wilt u tekst overnemen, graag eerst met mij contact opnemen!