Verbod op ballonnen

Het was een doorn in mijn oog en reden om aan de bel te trekken. Op de eerste schooldag van mijn zoon in 2014 liet de school 750 ballonnen op richting Oostvaardersplassen.

 Ballonnen Drieluik

Het was misschien een feestelijke bijeenkomst, maar doordacht vond ik het niet. Als milieudeskundige en zorgzaam liefdevol persoon die wel kan nadenken wist ik dat die 750 ballonnen allemaal in het milieu als verontreiniging terecht zouden komen.

Ik heb erover geschreven met treffend beeldmateriaal. Telkens als ik weer nieuw beeldmateriaal vond over de gruwelijke vervuiling veroorzaakt door het loslaten van ballonnen met touwtjes heb ik ze onder de aandacht gebracht van verschillende partijen, ook de politiek.

Waaronder ook dit schokkende filmpje van een buizerd die een rode ballon aanziet voor een taai stukje vlees.

En wat lees ik nu anno 2019?

Ballonnenverbod Almere

De VVD probeerde het nog tegen te houden, zie dit artikel van de Omroep Flevoland.

Ik ben blij met het voortschrijdend inzicht maar schaam me nog steeds voor de VVD die marktwerking heiliger ziet dan natuurbescherming en weinig tot geen compassie weet op te brengen met al wat kwetsbaar is.
Terug naar de vogels in Flevoland, bij het filmpje van de buizerd moet ik denken aan Lelystad, de stad waar mijn opa en oma ooit woonden en waar mijn opa ook een moestuin had, de stad die dit beeld in haar PR gebruikt:

 Onze huismus

Baarn weert balonnen, 29 mei 2019

Jawel, wat een vreugde weer voelde ik toen ik dit bericht las. In Baarn wordt het oplaten van balonnen ook verboden.