Klimaatconference Polen

bron: Linked in

Copyright 9 december 2018  Paulien Floor

Overname graag met bronvermelding en in overleg.

Met mijn geniale creatieve hersenen, kennis en liefdevolle milieubewuste intenties loop ik al 45 jaar rond op deze aarde. Ik lees en schrijf veel op internet en heb kennis van meerdere vakgebieden. Daarnaast ben ik pionier: ik kan goed de toekomst voorspellen en daar ook sturing in geven. Nieuwe dingen verzinnen op basis van natuurlijke behoeftes en fysieke mogelijkheden dat is mijn kracht. Daarmee kan ik makkelijk nieuwe holistische oplossingen verzinnen voor ogenschijnlijk complexe problemen.

Momenteel is er tot 14 december 2018 een klimaatconferentie in Polen. Deze wordt gehouden in Katowice. Dat is een stad die ligt in een groot mijnbouwgebied. Zie Klimaatconferentie Katowice op Wikipedia. Dat is natuurlijk gek, want mijnbouw dat eigenlijk alleen gebruik wordt voor kolencentrales, is juist klimaatvervuilend. Daarmee is de vraag gerezen waarom daar voor gekozen is. Het komt meer als een rem over dan als iets ondersteunends.

Maar met beschuldigen kom je niet ver. Ik hou meer van opbouwend en positief denken. Feit is dat wanneer een industrietak ten einde komt zoals er ook aan mijnbouw in ons eigen Limburg een einde gekomen is, je voor de mensen een andere oplossing moet vinden. Mijnbouw is vast een grote werkgever geweest. Dus dat levert een grote groep werklozen op. En ja dat vind ik ook terug in dit artikel.

Mijn hemel, het zijn geen kleine aantallen. 100.000 mensen. Duidelijk is dat de kolen behalve voor electriciteitscentrales ook voor hoogovens gebruikt worden. Ze spreken daarbij over nog eens 40.000 banen/mensen. En als dit directe mensen zijn niet de ouderen/partners/kinderen/ alle andere toeleveranciers die er bij horen is het werkelijke getal nog hoger. De preciese cijfers is gokken maar het gaat om heel veel mensen.

En wat zie je als je grote groepen ontevreden mensen negeert? Dan krijg je zoals in Parijs rellende gele hesjes. Maar die moet je dus VOOR zijn. Ik ben van VOORKOMEN is beter dan genezen. Zowel in de geneeskunde als in de landbouw (de biologische sector heeft een teeltplan zoveel mogelijk gericht op het voorkomen van ziekten en plagen!) vind ik voorkomen beter dan genezen. Genezen geeft vaak ook troep en ellende. In de gangbare landbouw is dat de gifspuit en die haalt het hele systeem omver. Lees de artikelen maar over de grote insektensterfte.

Dan is het WERKELIJKE probleem wat op te lossen is: hoe helpen we al deze mensen? Een deel zal er blijven wonen en lokaal andere vormen van inkomen moeten genereren. Dan is een ander deel dat mogelijk kan migreren. Dat vergt dus een holistisch creatief denker hoe we die mensen aan nieuwe banen kunnen helpen. Ik heb zat idee├źn. Bij wie kan ik er over terecht? adviseur@me-zelf.nl

Maar dat die transitie naar duurzame energiebronnen er gaat komen staat buiten kijf. Kijk naar deze geweldige documentaire van Tegenlicht over met name goedkope zonnepannelen uit China. Hierin komt al begin 2016 (!) naar voren dat energie opgewekt uit elektriciteit goedkoper is dan uit gas/olie. Vooral in Dubai waar natuurlijk veel zon is en andere plekken in het midden Oosten waar olie gewonnen wordt/werd is dit verschil al duidelijk geworden.

Dat geeft dat de huidige economische drijfveer richting elektrificering gaat. Elektrische auto's, elektrische trams, treinen, elektrische scooters, elektrische fietsen maar ook vooral elektrische vliegtuigen. Daarnaast wat ik las tot mijn zeer grote vreugde, zijn de huidige gasleidingen en in ieder geval kooktoestellen ook te gebruiken voor het transporteren en gebruiken van waterstof. Waterstof is H2, dat kan je gewoon maken uit het onder stroom zetten van water! Water is H2O. Bij het verbranden van H2, waterstof gas dus, krijg je waterdamp. Heel milieuonschadelijk dus. Dit is geweldig nieuws.

Wat het betekend voor CV installaties dat weet ik niet. Dat is voor een ander artikel.

Nog even gekeken welke mensen er in de documentaire spreken. Later meer. Ps ik doe dit werk vanuit liefde voor het vak, ik wordt er niet voor betaald hoewel ik een kleine sponsor heb. Ik hoop dat ik ook betaald kan worden om verder mee te denken aan het herstructureren van deze mensen naar nieuwe banen.

O en leuke uitleg van de foto. De neef van mijn oma was familie van Henk Vredeling, mede oprichter van de EU. Ik geloof er in dat de EU destijds is opgericht om samen te werken, ipv om oorlog te voeren. En samenwerking is in grensoverstijgende zaken zoals het klimaat nodig. Hoewel ik niet helemaal achter de huidige vorm van de EU sta hoor. Maar de intentie daar geloof ik wel in.

Mijn oma was schoonmaakster. Ik heb ook wel iets van haar: ik hou ook van een opgeruimd schoon milieu. Familie is belangrijk en ik hoop dan ook dit jaar een fijne kerst met hen door te brengen. Wellicht met een stukje hertenvlees. Maar vooral herenigd met mijn eigen kind. Dat zou al een grote beloning zijn.