Me-zelf - Praktijk voor natuurgeneeskunde en orthomoleculaire therapie in Almere
Me-zelf - Praktijk voor natuurgeneeskunde en orthomoleculaire therapie in Almere Sitemap Contactformulier
  • ME-zelf
  • Orthomoleculaire therapie
  • Natuurgeneeskunde
  • Emoties verwerken
  • Mondgebied
  • Genezen met bloemen
  • Waarheid door 3 fases
  • Omgevingsgeneeskunde
  • Holistic pulsing massage
  • Idool
  • Adviseur
    • Klimaatconference Polen
    • Bevrijding van het afval Wageningen
    • Verbod op ballonnen
    • Microplastics
    • Milieumarkten Wageningen
    • Voor collega masseurs
    • Regenboog
  • Middelen op voorraad
  • Ervaringen van cliënten
  • Achtergrond en passies
  • Coaching
  • Consult
  • Artikelen
  • Tarieven en voorwaarden
  • Prices and conditions
  • Veelgestelde vragen
  • Links en tips
  • Contactgegevens

Bevrijding van het afval Wageningen

toegevoegd 5 mei 2017 met aanvullingen tot februari 2020

Er zwerft enorm veel troep in de natuur rond. Deze potvis bleek 115 plastic bekertjes in zijn maag te hebben, en zelfs een dienblad. Plastic bekertjes horen niet in de natuur rond te zwerven. De beste manier om dat te voorkomen is om bij gelegenheden waarbij buiten veel plastic bekers gebruikt worden, alleen statiegeld bekertjes te gebruiken. Daarover het volgende stuk.

Een mooie anekdote uit mijn knipselmap.

 

In Wageningen waar ik 16 jaar woonde, had ik altijd uitstekende contacten met de gemeente. Een voorbeeld is passend om nu te noemen met 4/5 mei uit 1995

In Wageningen zat ik in verschillende overlegorganen. Regelmatig kwamen we bij elkaar om dingen te bedenken, delen en overleggen. Dat was de tijd voor twitter en e-mail. We hadden meer persoonlijk contact en notulen gingen nog gewoon per post en op papier. We hadden een fijne hechte sfeer binnen de milieubeweging in de jaren 90 waar ik echt van kon genieten.


Echter, wat een doorn in mijn oog was is de enorme hoeveelheid plastic bekertjes waar je over heen struikelde tijdens het jaarlijkse festival. Dat nodigde uit tot nadenken.

Deze foto, gemaakt door de fotograaf van het Wageningse huis aan huis blad van de grond een dag na het festival illustreert dit ook:

 

De inspiratie om er iets aan te veranderen kwam uit mijn koker. Ik zat jarenlang bij JMA, Jongeren Milieu Actief. Ik had als zodanig ook meegedaan aan een uitwisselingsproject tussen steden. Heel milieubewust per bus bezochten we partnergemeente Mörfelden Waldorf in Duitsland. Daar gingen we onder andere naar een bierfeest in een naburige gemeente. Waar ik daar heel enthousiast over werd is het gebruik van statiegeld bekers. Ik zag met eigen ogen dat op grote schaal gebruik gemaakt werd van stevige hervulbare plastic bekers.


Zie je wel het kan anders!

 

Ik had het met eigen ogen gezien. Met deze overtuiging en een paar plastic bekers als bewijs mee terug heb ik terug in Wageningen mensen uit de milieubeweging weten te overtuigen van de noodzaak van de invoering van statiegeldbekers tijdens het jaarlijke bevrijdingsfestial.

 

Aan de vergadertafel heb ik verschillende malen een paar milieumensen enthousiast gemaakt over de invoering van statiegeld bekers. Waaronder Iemand van Greenpeace, was een goede vriend van mij. Leuk detail was nog dat hij een Duitse moeder had. We deden mooie dingen. Hij is nog een bekende van Diederik Samsom die ook in de jaren 90 bij Greenpeace zat maar dan in een andere lokale afdeling. Ook leuk om me nu te realiseren is dat hij een duitse moeder had. Een mooie integratie van duitsland in Nederland om aan terug te denken tijdens het nemen van een drankje op bevrijdingsdag.

5 mei is een dag van groot feest in Wageningen. In deze stad is immers de bevrijding getekend en wordt er het defile afgenomen. Er komen mensen uit de hele wereld om de bevrijding te vieren. Nu kunnen ze dat ook doen zonder onnodig plastic afval te veroorzaken.

 

Samengevat, ik heb de stad der bevrijding helpen bevrijden van een berg onnodig afval.

 

Die vloer vol stukgetrapte plastic bekers werd verleden tijd. Na een festival ziet het er nu snel weer netjes en fatsoenlijk uit. Geen gevaarlijk glas zoals ik in Almere heb meegemaakt, maar gewoon je beker weer inleveren en al dan niet opnieuw laten vullen. En er zijn genoeg jongeren die het leuk vinden bekers te verzamelen. Jong geleerd is oud gedaan!

 

Daarnaast was het voor inwoners van Wageningen ook beter. Want via de gemeente moesten inwoners meebetalen aan meer afvalstoffenheffing. Dus ik heb iedereen helpen besparen. Toenmalig burgemeester was meneer Jager, hij is later nog commissaris voor de koningin van Flevoland geworden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Michel_Jager

 

Hier nog twee artikelen na de invoering van statiegeld bekers.

Historie met Wageningen

Wageningen is ook de stad waar ooit na wo2 de neef van mijn oma, Henk Vredeling, landbouw heeft gestudeerd. Een man die uitgegroeid is van verzetsheld tot mede oprichter van de EU. Daarmee zorgde hij voor vrede op langere termijn. Het idee achter de EU is dat mensen dan gaan samenwerken.

Later toen ik in de Nude woonde heb ik er een gemeenschappelijke tuin beheerd, mede onder permacultuur. Ik had fijn contact met Johan Saleming, die ook bij de gemeente werkte. Van hem kreeg ik budget om lekker te tuinieren voor de hele wijk. Ik heb begrepen dat hij inmiddels is overleden, heel spijtig.

JMA: positief en tastbaar

JMA stond voor positieve veranderingen van binnenuit. We hadden regelmatig overleg met andere lokale natuur- en milieuorganisaties die waren aangesloten bij het WMO, Wagenings Milieu Overleg (zie citaat in een van de krantenartikelen). Notulen van het WMO met informatie over onze activiteiten gingen ook naar de Gelderse Milieufederatie. Ik heb altijd gezorgd voor integratie en overleg, en was op de hoogte wat er bij alle verschillende milieuorganisaties gebeurde. Zorgde voor afstemming en voorkwam overlap.

Samenwerking

Net zoals Vredeling vele landen wist bijeen te smeden ben ik ook altijd voor overleg en samenwerking geweest. Daarvoor is wel vereist dat je discussies, ook moeilijke discussies, niet uit de weg gaat. De cultuur van samenwerken en samenleving mis ik wel in Almere. Maar heb hier ook mooie fijne mensen ontmoet. Maar ook mensen die me willen wegpesten.

Plastic in de oceaan

Maar als ik een artikel lees zoals deze, over de gevaren van microplastics in oceanen (denk aan de 'plastic soup') dan ben ik vooral heel erg trots op mijzelf.

Trots op het feit dat ik mijn intuïtie blijf volgen, ook al vinden sommige mensen me een lastpost. Veel mensen zijn onwetend, het is aan ons die mensen beter op te voeden en zelf overtuigt te blijven van je liefdevolle intenties.

Volkskrant

Februari 2018 weer een nieuw artikel met initiatieven van afvalloze supermarkten in Engeland.

En ja nog een!

Mei 2018 een verbod van Brussel op wegwerpplastic in de maak!

Paleistuin

En dan op 8 juli 2018 een concert van muzikant Jack Johnson in de paleistuin. Zie onderaan de pagina 'genezen met bloemen'. Prachtig.

Geneaologie, juni 2019

Een van mijn aandachtsgebieden de laatste tijd is het uitzoeken van mijn stamboom. Markant figuur die naar voren komt is Henk Vredeling.

Henk studeerde ook landbouw in Wageningen en wel in de bijzondere periode 1942-1950. Hij was tevens verzetsheld. Gezien in het licht dat ik Wageningen bevrijdde van het plastic op bevrijdingsdag vind ik dit toch wel een leuk feit, 'toevalligheid'.

Elders op deze site schrijf ik daar over.

Leiden gaat statiegeld bekers invoeren, januari 2019

Verheugd ben ik om in de Trouw te lezen dat men in Leiden nu de wegwerpbekers op festival ook zat zijn en voor statiegeld bekers gaan. Drie jonge biologen hebben het idee gevat. Eigenlijk schaam ik me er voor dat anno 2019 niet in iedere stad standaard statiegeld is ingevoerd. Beste mensen zo moeilijk is het niet! Naast plastic soep scheelt het gewoon ook een lelijk gezicht, en zeg nou zelf: drinken uit zo'n dun plastic bekertje is toch niet sjiek?

Artikel met foto's van de straten voor en na de invoering van de bekers, 4 oktober 2019

In dit treffende artikel van steutelstad staan foto's uit 2018 (wegwerp) en 2019 (statiegeld), en zoals te verwachten was, wat een verschil! Dit maakt mijn hart vrolijk. Ik herinner me van festivals dat ik altijd een hekel had om over het afval heen te moeten lopen. Eerlijk gezegd snap ik niet dat zo'n verbetering in zowel uistraling van de stad, drinkplezier en nog zoveel jaren op zich heeft moeten wachten.

Duurzame top 100 Trouw, 10 oktober 2019

Met ons buurtproject de Buitenkans zijn we beland op de 61ste plek. Over ons project belandde dit artikel in de Trouw. De duurzame top 100 is een jaarlijks terugkerend fenomeen, de ranglijst van groentste doeners en denkers. Ik noem het ook wel de eko quote.

Interessante winnaar op nr. 1 is Dirk Groot van de Zwerfinator. Bij het feestje na afloop van de presentatie van de winnaars, ben ik natuurlijk even met hem op de foto gegaan. Hij combineert afval opruimen met data verzameling. Hij houdt bij welk afval waar beland. Dat levert een intelligente manier op om naar afval te kijken en daaruit vloeien vanzelf oplossingen om meer afval in de toekomst te voorkomen. En net als in de geneeskunde, voorkomen is beter dan genezen! Ik ben dan ook erg verheugd te lezen dat de lobby voor de invoer van statiegeld terug is. Een positieve financiële prikkel is nu eenmaal de beste manier om veel zwerfafval te voorkomen.

Leidens ontzet, bevrijding van de Spanjaarden artikel 4 februari 2020

Wat lees ik nu in deze  prachtige tekening over het initiatief in Leiden? Bevrijding van de Spanjaarden in 1574. Dat is een prachtige synchroniciteit met het bevrijdingsfestival in Wageningen! Ik heb de afbeelding in mijn enthousiasme overgenomen, even vragen of dat ok is.

Op de site staat ook een prachtig filmpje:

Mooi om het verschil te zien van voor en na de invoering van statiegeld bekers: vieze straten versus schone straten! Wie kan dan nog tegen statiegeld zijn?

Copyrighted © 2019 Me-zelf - Praktijk voor natuurgeneeskunde en orthomoleculaire therapie in Almere
Sitemap | Login | Webdesign by KiM Design